Museumpromotion

Shop in het Koninklijk Museum van het Leger en de Krijgsgeschiedenis (Brussel)

 Inloggen  

Tiger-1 "Mid Version" 1:35

uitverkocht
Tiger-1 "Mid Version" 1:35
 Klik op het vergrootglas om de zoom te zien 
Tiger-1 "Mid Version" 1:35
Verwijzing : P6-1359-TO
Tiger-1 "Mid Version" 1:35

AIRFIX A1359
Scale 1:35
Skill level 3
Item Length/Height/Width (Without Packaging) 24,1 x 8,37 x 10,2 cm

Scheme options 2
Tiger-1 "Mid Version" Panzerkampfwagen VI Tiger I (MID) Attached to schwere Panzer-Abteilung 501 (424), during Operation Hubertus, Nipinzy area, Soviet Union, March 1944.
Tiger-1 "Mid Version" Panzerkampfwagen VI Tiger I (MID) Attached to schwere Panzer-Abteilung 502 (511), Estonia/Latvia area, 1944.

De Tiger I was een Duitse zware tank uit de Tweede Wereldoorlog die vanaf 1942 werd ingezet in Afrika en Europa, meestal in zelfstandige zware tankbataljons. Zijn uiteindelijke benaming was Panzerkampfwagen VI Tiger Ausf. E, vaak afgekort tot Tiger. De Tiger I gaf de Wehrmacht zijn eerste gepantserde gevechtsvoertuig met het 8,8 cm KwK 36 kanon.

Tussen augustus 1942 en augustus 1944 werden er 1.347 gebouwd. Het voerde een bemanning van 5 personen (bestuurder, radioman, schutter, commandant en lader), en werd aangedreven door een watergekoelde V-12 motor, die snelheden haalde tot 28 m.p.h. (45 km/h), en droeg naast zijn gevreesde hoofdwapen twee 7,92mm MG-34 machinegeweren, gebruikt in close combat situaties. Hoewel de Tiger I een uitstekend ontwerp is genoemd voor zijn tijd, was hij aantoonbaar over-engineered met behulp van dure materialen en arbeidsintensieve productiemethoden. De Tiger was gevoelig voor bepaalde soorten spoorbreuken en defecten, en werd in bereik beperkt door zijn hoge brandstofverbruik.

Hij was duur in onderhoud, maar over het algemeen mechanisch betrouwbaar. Ook was hij moeilijk te vervoeren en kwetsbaar voor immobilisatie wanneer modder, ijs en sneeuw bevroren tussen zijn overlappende en in elkaar grijpende wielen met Schachtellaufwerk-patroon, waardoor ze vaak vastliepen. Dit was een probleem aan het Oostfront in de modderige lente en tijdens perioden van extreme kou.

De tank kreeg zijn bijnaam "Tijger" van Ferdinand Porsche, en het Romeinse cijfer werd toegevoegd nadat de latere Tiger II in productie kwam. De oorspronkelijke aanduiding was Panzerkampfwagen VI Ausführung H (Panzer VI versie H, afgekort PzKpfw VI Ausf. H) waarbij "H" stond voor Henschel als ontwerper/fabrikant. Het werd geclassificeerd met de ordonnantie inventaris aanduiding SdKfz 182. De tank werd later heringedeeld als PzKpfw VI Ausf. E in maart 1943, met de aanduiding SdKfz 181. Middenproductie Tiger I's hebben het tweede ontwerp koepel met de kleinere koepel, maar behouden de rubber omrande wielen.

Producten beschikbaar : 0